A mindent felemésztő szponzoririgységről, mert nekik könnyű, és mert ők mindent megkapnak, én meg semmitse

Loading

Az úgy volt, hogy amikor még azt hittem, hogy terepfutó leszek, vettem egy Petzl Reaktik+ lámpát, ami engem tekintve a valóságban ugyan abszolút mértékben overkill, de engem ez semmilyen mértékben nem hátráltatott, hiszen én ott élem a legkevésbé az életem. Sokkal több időt töltök idebent az UTH, az UTMB és más U-val kezdődő, de nem -Bahn folytatású versenyek startkapujában. Az éjjeli indulásokkor ott szikrázik a fejemen, hogy hozzájáruljak az ikonikus fényképek megszületéséhez.
(Ha már U-bahn, akkor azt azért meg kell jegyeznem, hogy egyszer, a kétezres évek elején eltöltöttem egy teljes éjjelt a frankfurti pályaudvar környékén az első ottani HÉV-re várva, és az azért minden U-versenyek legextrémebbike. Nem voltam bátor, csak nem volt pénzem taxira.)
71072437_2304532133129752_4894080775269384192_o.jpg
Budacsik Films (UTH Facebook)
Mentségemre legyen mondva, hogy  az itthoni nevetséges árakhoz képest már nem is annyira meglepően olcsón jutottam a Reaktik Plushoz. Igaz, egy átlagfutó itthon tizenikszezer forintot sem költ el a lámpájára, hanem megveszi a dekás, lidlis, nulla xp ratinges villogót, és azzal ugyanolyan jól életben marad a hazai közvilágítási deficites, vagy erdei körülmények között, mint az Alpokban a csillagokat, meg az ösvényen kérődző teheneket lemorzézó sztárfutók.
 
Nos ez a Petzl Reaktik+ pontosan egy éve porosodik a fiókomban, párszor használtam csak, és abból a pár alkalomból egy az idei kempinges nyaralás volt, amikor éjszaka kellett eljutnom a sátorból a vécéblokkig. A kalandok bárhol megtalálnak, ha nem vigyázol.
Igazából mindennek ellenére sem bántam meg, lélekben még mindig az UTH-n futok, és hátha eljutok egyszer a valóságban is oda – bár ez már borítékolhatóan nem a 2020-as év lesz. 
Azonban Csanyát nemrégen felhívták, és ennek következtében én most jól szembesültem azzal a ténnyel, hogy a Petzl Reaktik+ lámpa erkölcsileg elavult státuszba került (soha nem értettem ezt az erkölcsi kitételt), ugyanis a Petzl cég mitadisten egy új lámpát húzott elő a zsákból, amely lámpa a Petzl Swift RL névre hallgat, és amely lámpa a nyamvadt, semmire nem való 300 lumen helyett már rögtön 900 lumennel képes minden 1 kilométeres körben és távolságban lévő vadállatot és kevésbé domesztikált futótársat elpusztítani.
e095ba01-swift-rl_lowres.jpeg
Viccen kívül, itthon nincsen 900 lumenes ledkörtém. (Petzl.com)
Arról nem beszélve, hogy eddig arról volt szó, hogy a bluetooth-os töltésmérő, és programállító telefonos app az egy mekkora és milyen menő dolog már, erre a Petzl minden szó és magyarázat nélkül magára az Swift RL testére helyezett öt bigyót, ami mutatja, hogy mennyi kraft van még az akksiban. 
És ha mindez nem lenne elég, úgy tesznek, mintha a Reaktik+ nem is létezett volna. A kínosan kevés lumennel rendelkező lámpám már nem is elérhető a  Petzl kínálatában. Nincsenek összehasonlító tesztek, hogy most örülünk-e a változásnak, vagy nem, egyszerűen mindenhol csak a Swift RL-ről beszélnek önmagában, mindenféle reláció nélkül. A Reaktik + egyszerűen megszűnt létezni, és én meg itt izzadok, hogy nekem van még egy a fiókban, mihez kezdjek vele.
Ezt így kérem nem lehet. Most már egyenesen azon gondolkozom, hogy inkább beszerzek egy Petzl Bindit, amíg az még jónak számít (jöjjön egy kis izgi Wikipedia link). A Petzl Bindi, mint a neve is utal rá, nem egy nagy valami, hanem egy kifejezetten kompakt kislámpa, ami 200 lumennel tud világítani kb két órán keresztül.
img_4396-2.jpg
Gearjunkie.com 
Mivel tényleg apró, mindenféle kínos dudorok nélkül, bármelyik zsebében magával tudja vinni az ember az esti, városi futásához. Nem terepre, nem életem kalandjához, hanem a valóságba, Kelenföld, Lágymányos, Albertfalva, Budafok girbe-gurba járdáira, foltokban toldozott utcáira, a nem létező közvilágítás alá.
— 
És ha már szponzorposztokból tájékozódunk, meg kell osztanom a hírt, hogy a Nike Shield Convertible futós dzsekimet is elérte a már semmire valóság szele, mert Nedybali tegnap megint futni ment és majdnem elázott, de végül alig esett az eső és elpakolta a derekára az egészen speciális névre hallgató S/LAB MOTIONFIT 360 JKT M 165g dzsekit.

28 másodpercnél kezdődik a vetkőzés, a többi csak elő- meg utójáték némi nedvességgel

 

Döbbenten, megszeppenve nézem a videót, annyira keresztül-kasul aláz minden kézbegyűrős, derékra gumizós megoldást a Salomon. Majd miután a saját oldalon mindössze annyit írnak, hogy “This product is not sold online”, merésszé, sőt mit több, meggondolatlanná válok és elindítok egy 27% áfás, lokális keresést a Google-en (lásd keresés – magyar eredmények). Harminc másodperc múlva egészen megfontolandóvá válik Haanchee, Nike dzsekimes, dicsekvő posztom alá érkezett, elhessegetett kommentje, miszerint egy dzsekit akár az ujjainál fogva, derékra is lehet kötni:

Ami a reklámból diszkréten kimaradt, hogy S/LAB MOTIONFIT 360 JKT M 165g dzseki a Sarkcsillagnál 113.995 forintba kerül, de a Maratonmannél már elvihető 89.990-ért is.  Vagy három viccesnek gondolt kommentbe is belekezdtem, hogy ilyen drága dzsekivel tényleg csak vérebbel mennék ki én is az erdőbe, de sehogysem sikerült viccesre, egyrészt mert Károly képről is zabálni való kutya, és nem véreb, mégha terrier is, ami egyből millió értékponttal növeli az önbizalmát minden egyes élőlénnyel szemben. 

Másrészt meg tényleg félmillió forint felszerelésről beszélünk. Azzal nem lehet viccelni. Óra, kabát, cipő, kitudjami. És nem irigység, nem kötelezőmegvenni, minekkövetem, a facebookrossz, aSimonyimeztelenülistudfutni – ha minden rosszmájúságot, minden zajt kizárok, akkor is azt érzem, hogy eltévedtünk.

Én tévedtem el.

39 hozzászólás “A mindent felemésztő szponzoririgységről, mert nekik könnyű, és mert ők mindent megkapnak, én meg semmitse” bejegyzéshez

 1. Nyugi. A drága és fölösleges szirszarokkal csak azt kompenzáljuk, hogy lassúak, öregek és dagadtak vagyunk. Elég jól is működik, nekem is sikeresen eltereli a figyelmemet.

  (A 80-as évek végén, amikor ifjoncként nyomattam, egyetlen, mai szemmel röhejes futócipőm volt utcára-erdőbe-pályára, és simán toltuk télen a mackónadrágban a háromharmincasokat a HHH-n. Azt se tudtam, mi az, hogy fejlámpa, meg ivózsák, és esőben szarrá áztunk. Most meg…)

 2. Költök én is szívesen sportra mint hobbira, de az óra és a cipő a legnagyobb összegű tételek. Vannak funkcionális, technikai cuccaim nekem is, de ruhadarabban 10 000 forint fölé nem nagyon szoktam menni, pedig sportban márkasznob vagyok, dekából csak az apróbb kiegészítők, zokni, alsógatya, stb. vannak, amiken nem látszik a Kalenji logo 🙂 Eddig nem futottam olyan időjárási körülmények között, amikor ne tudtam volna hozzáöltözni megfelelően, szerintem még versenyeken is simán megoldható ez soktízezer forintos darabok nélkül. Biztos szuper ez a dzseki, de úgy érzem, kb. annyit javítana az időeredményemben a mostani szeróimhoz képest, mintha egy úszóversenyen leborotválnám a lábamról a szőrt. Azaz mondjuk egy 1 órás versenyen kb. 5 mp-et, míg ha inkább még jobban nekifekszem a technikám csiszolásának meg az állóképesség növelésének, akkor gyorsulhatok mondjuk 5 percet. Izgi és csábító dolog a shoping, meg az ember sportolás közben is nézzen már ki valahogy, de az edzésmunkát nem tudja pótolhatni.

 3. Én ugye, mint gyakorló kisnyugdíjas, ilyenkor csak ámulok és bámulok… nem mondom, hogy nem csesztem el egy vagon pénzt már futócuccra, szerintem a fürdőszobám felújításának az ára benne van a gardróbban (kivéve, ami elkopott, elszakadt, tönkrement)… ilyenkor mindig azzal nyugtatom magam, hogy nekem így is jó. Pedig igen, a tízszeresét is eltudnám költeni procckodás nélkül.

  Azt hiszem a “szponzorirígységről” el kell beszélgetnem a pszichológusommal… van olyanom. 😀

 4. Szerintem ezek az árak egész biztosan csak valami elírások lehetnek. 🙂

 5. @Kilfish: Hogy ne látszódjon a Kalenji logo :DD. Úristen ez annyira én vagyok, pedig kiváló cuccokat tudnak letenni az asztalra 🙂

  @regulat: szponzoririgységed? Ez egyfajta elefánt a szobában, álszent lennék, ha nem írtam volna legalább ennyit erről, nem vagy egyedül 🙂 Ugyanakkor nem én kelek fel hajnali kettőkor (én csak négykor a cicaidőszámítás szerint), nem futok hatezerkétszázötvenkettő kmt egy versenyen, nem futok hét napból tizennyolcszor, és ki tudja még mit nem csinálok. Amit viszont igen: legalább kétszer merek és szedek a karácsonyi menüből. 😛

  @videkiman: Nos hát ez az Slab szekció, ki kell fizetni Kiliant meg az egész dzsemborit, hogy a szart is kiteszteljék nekünk az Alpokban, benne van egy csomó okosság, gyártási költség, aztán ugye vissza kell hozni a szponzorációs költségeket :P, plusz egy elég szűk rétegnek gyártják, nem fogják millióan vásárolni, mint a legolcsóbb, szürke Kalenji bokazoknit. Ez kérlek ennyi. De majd leakciózzák és megjoykuponozzák jövőre!

 6. @téglánakgyors: Jaja, semmi bajom a Decathlon sajátmárkás termékeinek a minőségével, egészen biztos vagyok benne, hogy hozzák azok is azt a szintet, amit a nagynevű márkák termékei, és még egészen normálisan is néznek ki. Olvastam már eleget, hogy milyen hamar mentek tönkre a dekás terméknél dupla, tripla árba került elitmárkás cipők, zsákok, stb., szóval ez a minőséget-meg-kell-fizetni szlogent gyakran kamu marketing szövegnek érzem, sokkal inkább igaz, hogy a logot kell megfizetni. Viszont az is igaz azért, hogy valóban jó minőséget azért nagyon olcsón sem lehet kihozni. Ott vannak pl. a Garmin órák, az ember folyamatosan frászban él, hogy mikor mondják be az unalmast és mindig legyen készenlétben tartalék óra ha bekrepál a főóra, aztán meg olyan hasznos funkciók vannak bennük, amiket nem lehet kiváltani olcsóbb kategóriás akármilyen órákkal. Ruháknál szerencsére nem ez a helyzet, viszont erősen él bennem az értelmetlen, elitista, márkasznob szemlélet is, ezért van, hogy magamon Kalenji logot nem akarok látni 🙂

 7. a két óra kurva kevés egy lámpának, egyszer használod, elfelejted tölteni, baszhatod; a száz rongy meg kibaszott sok egy dzsekiért, emberek ennyiből élnek családok basszátok meg.

 8. @rrroka:
  A konkrét modellt nem ismerem, de nekem majdnem mindig Petzl fejlámpáim voltak, és a legelsőt, egy régi, nagyjából 2006 körüli Tikkát leszámítva mindegyiken többféle üzemmód van, van kisebb fényerejű, tovább tartó is, gondolom ennél a modellnél is így van.

  Egyébként nekem nem mozgatja meg a fantáziámat ez a Petzl Bindi, a két legújabb Petzl Tikka 200 és 300 lument tud hasonló ideig, és a drágábbik is valamivel olcsóbb ennél, miközben nem sokakkal nagyobbak és normális pántjuk van, nem egy zsinór mint ennek. A gyakorlatban pedig az AAA elem előnyösebb felállás, mint az egyedi aksi, hiszen bármikor pótolható.

  @Kilfish:
  Én ezt nem igazán tudom megérteni. Ezek sportcuccok, mit számit milyen logó van rajtuk?

 9. @Zabalint: Igazad van, írtam is, hogy ez a kalenjis averzió értelmetlen, elitista sznobság, ha kicsit jobban kifejtem, én leszek itt a szar arc. Röviden annyi, hogy kb. akkor jelent meg a Decathlon Magyarországon, amikor jött a jelenlegi futó boom, amikor is már mindenki fut és mindenki posztol szinte az összes futásáról FB-on, Instán és még ki tudja hol, amikor már nagyobb szerepét látom a mutatott képnek, mint a megmutatásra érdemes tényleges teljesítménynek, és ez az új futó réteg nekem úgy tűnik leginkább Kalenjiben tolja ezt. Másrészt már kamaszkoromban megvolt bennem az a punk attitüd, hogy ellenszenves volt minden, ami mainstream, amiből annyi felnőttkoromra azért megmaradt, hogy ha a Margit-szigeten a legtöbben Kalenjiben és Vivicittá meg Wizzair Félmaratonos pólókban trappolják a köröket, akkor én biztos nem abban teszem. Ezer irányból lehet támadni ezt az álláspontomat, és mindenkinek igazat is tudok adni, valóban jó cuccok ezek ár/érték arányban, és valóban csak az a lényeg és támogatandó, hogy minél több ember mozogjon abban amiben akar, akár 1 éve kezdte, akár 5, akár 20, és ha ez úgy esik jól nekik, hogy kiposztolják mindenhol, akkor nyugodtan tegyék. Látom én, hogy általam nagyra becsült futók sem vetik meg a decathlonos márkát, így itt kapásból le is szögezem, hogy a fentebb leírtak buta általánosítás. Szóval ez egy szimpla, tök szubjeltív ellenérzés csak bennem, Peti, ugye nem leszek ezért kibannolva innen?

 10. @Kilfish:
  Érdekes, én inkább épp úgy látom, hogy az egyre több BSI-s tömegrendezvény, meg a hozzájuk kapcsolódó szponzorok, boltok, márkák hozták el a futó boomot, és pont nem a Decathlon, az utóbbi cuccaiba inkább épp azok “öltöztek át”, akik addig szedett-vedett cuccokban futottak, mert nem engedhették meg a futómárkákat, vagy csak nem foglalkoztak vele, az olcsó Decathlonos cuccok viszont praktikusak. Mindenesetre nekem fura, ha épp márkás futócuccokkal “harcolsz” a mainstream ellen.

  Megjegyzem, nekem egyébként azért nincs egyik sem ruházatban, mert még mindig szedett-vedett cuccokban futok nagyrészt, télen valamelyik régi melegítőalsóban, és vagy annak a felsőjében, vagy egy ritkán hordott pulóver felül, nyáron alul régi noname rövidnadrág, felül pedig azon fehér vagy színes pamut pólók egyike, amelyekben aludni is szoktam, egy kisebb része versenyről vagy más rendezvényről van, technikai pólót soha nem veszek fel, mert utálom. Van egy Kalenji hosszú, feszülős futónadrágom, de évente ha 3-szor felveszem ősszel vagy tavasszal, nem szeretem. Meg a cipőim Kalenji cipők, régen azok is szedett-vedettek voltak, illetve volt anno 1 Nike, amit valakitől kaptam. Régen kb. hasonlóan futott az emberek 90%-a, most a 90% van talpig dedikált futócuccban.

  Ha látok egy futót csupa Saucony-ban vagy más hasonló kategóriás márkában, inkább arról jut eszembe, hogy mainstream.

 11. @Zabalint: Nem harcolok én semmi ellen, főleg nem egyik multi márkájával a másik ellen. Tök szubjektív ellenérzés ez bennem, abszolút nem követendő példa.
  A futó boom kialakulása több összetevős dolog, én azt gondolom, hogy a legnagyobb szerepe a közösségi médiának volt ebben, de annyiban a Decathlon is hozzátett, hogy sokak számára elérhető árban kínál sportfelszerelést nagy választékban.
  Benne voltam én is a nem dedikált futócuccos korszakban, abban futott az ember, amiben tudott, viszont szerintem sokkal jobb a mostani helyzet, dedikált szeróban sportolni sokkal-sokkal jobb és eredményesebb is, mint szedett-vedettben (nekem pl. úszóversenyekre külön úszógatyám is van, amiben egyáltalán nem szoktam edzeni, csak versenyeken szuszakolom magam bele, de futóversenyekre is megvannak a kedvenc darabjaim :)))) ), meg vagyok annyira piperkőc, hogy ha már ennyi időt töltök sportolással, akkor nézzek olyankor is ki annyira normálisan, mint amikor nem sport szeróban megyek emberek közé.

 12. @Kilfish: A Decathlonnak a futás elterjedésében vajmi kevés szerepe volt, ők inkább csak kihasználták a piac rohamos bővülését. Senki nem azért kezd(ett) el futni, mert lehet kapni viszonylag jó minőségű cuccokat olcsón. A két legfontosabb összetevő a futóboomban, ahogy te is írod a közösségi média, de én első helyre a gps-es appokat tenném.

 13. @videkiman: @Kilfish: @Zabalint: Annyit azért hadd tegyek hozzá annyit a tyúkhoz meg a tojáshoz, hogy a Decathlonos ötezer forintos cipő, meg minden legolcsóbb kék Kalenji termék sztem óriásit lökött számos emberen azzal, hogy nem kellett rögtön huszonharmincért márkás cipőt, felszerelést venni. Egyszerre meglovaglása ez a divatnak és kapudrogja egy igen mély kútnak 🙂

 14. @Kilfish:
  Abban mondjuk remélem egyetértünk, hogy bár személyesen nézve a régi futókat átlagemberebbé teszi, de a futó boom alapvetően pozitív dolog, még akkor is, ha biztos vagyok benne, hogy a fellelkesültek nem mindegyike marad meg a rendszeres sportolásnál hosszútávon.

 15. @téglánakgyors:
  Én abszolút elégedett vagyok a Decathlonos cipőkkel, 2007 óta szinte csak Kalenjiban futok, de közben egy rakás más területen vettem ott cuccokat, amikből a márkásat nem engedhettem volna meg, a Tesco-s, kínai gagyi és társai pedig nem voltak túl használhatóak. Pl. sátor, túracipő, hótaposó, úszó és kerékpáros cuccok, magashegyi felszerelés (bár az nagyrészt nem sajátmárkás, de ott olcsóbb volt).

  Régebben a ruha és cipő fétiseseknek egy rakás sport és hobbi nem lehetett pálya, mert a hazai realitás a szedett-vedett és nem túl esztétikus ruházat, felszerelés és cipők voltak, ugyanakkor még a márkás cuccok sem mindig voltak annyira csicsák, mint most. Túrázásnál is ugyanez van (nekem ez a fő hobbim), olyan embereket látok már túrázni, akik anno totálisan hülyének néztek miatta.

 16. @Zabalint: abszolút egyetértünk, írtam is fentebb:
  “és valóban csak az a lényeg és támogatandó, hogy minél több ember mozogjon abban amiben akar, akár 1 éve kezdte, akár 5, akár 20”

 17. @Kilfish: Decathlon = sport Tesco. Nekem meg az a tapasztalatom, hogy igen, egyrészt a low budget megoldás a Deca, másrészt akik hordják, azok épp olyan lelkes amatőrök, mint a rajtuk lévő cucc a nagy márkák között. Én próbálom messzire kerülni a márkát és az abban feszítő embereket is.

 18. @Zabalint: túrázás is jó példa. Vannak az “elit”, korlátozott létszámú, regisztráció megnyitása után hamar megtelő események, vagy a nagyon nehezek. Ott mindenki “profi amatőr”, rendszeres túrázó, évek alatt saját magára kialakított, bejáratott cuccban. És vannak az olyan helyi rendezvények, mint a Gerecse 50 és résztávjai. Igazi Tatabányai helyi túra, 8000 ember, abból 6000 birka, Fila táskával, meg társaival, de láttam már olyat is, aki nylonzacskóval gyalogolt. A ruházat is épp ennek megfelelő, Converse cipőtől a teremcipőn át a hétköznap is hordott sportcipőig minden előfordul. Ők inkább amolyan kirándulók, nem túrázók, az a jó, ha valamelyik rövidebb távon mennek. Páran az edzettseg hiánya ellenére nekimennek az 50-nek, valahogy leküzdik, de annyi. Na, ezek, ha ki akarnak nézni valahogy, akkor leginkább Decathlon bemutatót tartanak ruházatban. És úgy is viselkednek, ahogy várható azoktól, akik évente egyszer odacsöppennek egy ilyen eseményre, de amúgy nemhogy nem rendszeres túrázók, de kb nem is sportolnak. Én egyszerűen csak vadállat jelzővel illetem őket és minél messzebbre elkerülöm.

 19. @kzolika: én mondjuk nem kifejezetten feszítek a kalenji cuccaimban, de minden gond nélkül hordom őket. szerencsére tényleg biztos nem fogunk találkozni, mert egyrészt elkerülsz, másrészt nem futsz UTH-n. 🙂
  sznob pöcs! 😀

 20. @rrroka: Én Szentlászló Trail-en nem fogok futni. 🙂 Vagyis oda neveztem, de inkább túrázok, szóval valami gyors gyaloglás – néha futás – szintidőn éppen belüli teljesítés lesz, hogy legyen ilyen érmem is. 🙂 Éppen ezért nem akartam elvenni az elit elöl a helyet és nem UTH-ra neveztem.

 21. @kzolika: hát látod én elvettem egy rendesen felöltözött futó elől a helyet a nagy távon. 🙂 a deca egyébként szerintem nem tesco, nem is psar budget kategória, mert a nem legalacsonyabb árú cuccaik simán hozzák a kinőséget, nézd csak meg egyszer alaposabban. olyanok, mint élelmiszerben, meg technikai dolgokban a saját márkás megoldások. a mediamarkt “OK” márkájú hűtő, pl konkrétan samsung. az aldi/lidl majonéz meg univer…

 22. Félve ugrom bele ebbe a nagyon sarkos medencébe, de legyen:

  A Decathlonnál iszonyú komoly termékfejlesztés folyik, főleg az utóbbi években. Nem tudom, hogy vesznek-e, lopnak-e, másokkal gyártatnak-e, de nagyon sok esetben használthatóbb és tartósabb holmikat, felszereléseket tesznek le az asztalra, mint a nagy nevű gyártók. A régebbi dekás futónadrágom bolyhosodás nélkül teszi a dolgát évek óta, és bizony ebben odaver a Ronhill gatyámnak. És praktikusabb megoldásai vannak, mint a Nike nadrágomnak.

  És sok olcsó, dekáshacukás, “profi amatőrt” ismerek, mert a tehetség, beletett idő, alázat és más nagy szavaknak kurvára de semmi köze ahhoz, hogy valaki mennyit tud a sportra áldozni. Én pl fel tudnék öltözni faszig compressportba, de attól még ott maradnék a lejtő alján a vadállatok között 😀

 23. @téglánakgyors: felpróbáltam a terepgatyát is, amin van elől egy, hátul három zseb, nekem nagyon furán szoros volt a derék tájéka, mintha meg lenne szándékosan erősítve arrafele. neked melyik van?

 24. @rrroka: http://www.decathlon.hu/baggy-trail-ferfi-rovidnadrag-id_8503016.html
  Én egy ilyet vettem tavaly, csak akkor nem baggy trail néven futott, hanem sima Kalenji és egy ezressel olcsóbb volt. Akkor még azt sem tudtam, hogy fogok terepfutni. 🙂
  Próbakor kicsit fura az a széles, szorosabb derék, de használat közben semmit nem érzel. Ha teszel bele vmit (akár egy telót), akkor azért nem árt megkötni a gatyamadzagot is. Szerintem teljesen jó gatya, bár nekem elég alacsonyan van az ingerküszöböm futós cuccok terén.

 25. @téglánakgyors: Igen, ez sajnos ellentétben a korábban megszokott beépített fecskésekkel nekem is dörzsölt (a régebbiek középen ilyen vékonyabb anyagból vannak, ott szoktak szétszakadni is, viszont nem dörzsöl). A Decában lévő száras alsógatya nekem teljesen jól bevált egész évben.

 26. @rrroka: De milyen zsebek!!! 🙂

  (Innováció / ötletlopás -> termékfejlesztés -> tesztelés ->másoktól még mindig sokkal lejjebb vagyunk árakban, rákérhetünk akár plusz 10 eurót is.)

  Nagyon rövidek lettek a dekás száras futóalsók!!! Lásd idevágó zseniális posztomat!!!!!

 27. @kzolika:
  Én nagyon nem így látom, nincs egyenes arányosság a felkészültség és a sportcuccok árkategóriája között. Vannak, akik eleve drága sportcuccokkal kezdik, és biztosan nem Decathlonossal, mert az nekik snassz lenne. Kocakirándulókon néha olyan cuccokat látok, amelyek egyetlen darabja a teljes túrafelszerelésem árába kerülne, illetve futásnál is. Fura, hogy ennyire az öltözet alapján ítéled meg az embereket.

 28. @téglánakgyors:
  Meg sajnos minden hosszú nadrág rövid náluk, és sajnos nem csak náluk. Kellett nekem téli futáshoz + túrához, de nem a leghidegebb időbe, még egy melegítalsó. Magas vagyok és vékony, na de sportcuccokról van szó, ezért nem gondolnám, hogy mindet a vastagabb emberekre kellene tervezni. Ami nem túl bő, az rövid, de a legtöbből a leghosszabb is rövid. Nem csak a Decathlonban, hanem a Mountexben is, meg még jópár más helyen. Végül a dekában egy kosaras melegítőalsóra esett a választás, ami még mindig rövid, de nem annyira, mint a többi.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.