Szeptember

Loading

Nem szeptember volt a legerősebb hónapom ebben az évben. Januárban még lenyomtam magam szempontjából nézve egy igen derekas 141 km-t, és hát a júniusi lelkesedés is elég volt 111-re. Igen, most jön a a senki által nem várt, a totális meglepetés erejével ható DE.

De mégis, ebben az évben szeptember lett a vízválasztó. Ez tipikusan olyan DE, mint amikor közelében sem vagy az esetleges PB-dnek, de érzésre egy kurva jót futottál. Amikor azért egészen jó tempóval mész, nem a legjobbal, de érzésre könnyű vagy Muhhamad Ali lepkéje.

A sok mindig-közbe-jön-valami után (nyaralás, kánikula, csak-csak fáj, tököm se megy futni, semmi kedvem) végre teljesen jelen voltam, még a tiroli kitérő ellenére is rendszeresen felhúztam a Vomerot.

A futás újra ott van az első nem tudom, hányban a napi szinten, folyamatosan fontos dolgok között. Hatalmas terveket szőttem: pl. bármennyire haragszom Árpira, meg a BSI-re, csak elmegyek Siófókra félmaratonozni egyet.

Aztán holnap, ha minden igaz, először megyek Budapesten mással futni. Most jobbnak, motiválóbbnak éreztem lazítani ezen az egyedül-futok-a-gondolataimmal-mert-az-akkora-ZEN mentalitáson. Kezdett fásulttá tenni, hogy mindig ugyanarra és, hogy mindig egyedül hasítok. A magamra húzott időszűke miatt örökké a kapu előtt kezdődő 11. kerület a terep, amit szerintem még mindig nem Budapest a legrosszabb helyszíne, de most éppen kicsit uncsi már. Jó lenne megnézni, hogy milyen az új Margitsziget, jó lenne eljutni Normafára, vagy legalább a Széchenyi-hegyre, főleg, hogy Gazdagrét pár perc autózásra van csak. Jó lenne már megnézni a Hármashatárhegy híres körét, vagy jó lenne akár csak felépíteni egy stabil útvonalat a Kamaraerdő környékén – az sincs messze, mert közel van. Ehelyett mindig csak az a szám szól, hogy gyorsan menjünk ki egy órára, vagy másfél órára, mert aznap még hat másik dolgot kell letudni.

Nehezen engednek el a mindennapi kötöttségek. Lépni kell.

 

dsc_0004.JPG

 

A kiszakadás keretében futottam Fehérvár jelenleg legfelkapottabb és legmenőbb futónagykövetével, Danival egy elég jóképű, majdnem 17 km-t Velencén. Itt is bebizonyosodott, hogy mással futni milyen jótékony hatással van a pace-emre. Vele mondjuk egyértelmű volt, hogy kurvára rohanni kell, mert nem fog bírni magával, ő genetikaliag iramfutó, a szó szó szerinti értelmezésében. De ha nem bírtam volna, nem tudtam volna a sarkában maradni. De tudtam, könnyedén ment a 10-20-30 másodpercekkel gyorsabb tempó, és mivel elég hideg is volt a tónál, a pulzusom se verte ki az agyam. Jó érzés volt, hogy erőltetés nélkül összejött ez, jó érezni, hogy újra erősödöm. Most kb 75%-os vagyok egy évvel ezelőtt énemhez képest. 

 

smashrun.png

 

És itt most vissza a félmaratonhoz. Runbaby írta nem túl régen – és, bocs, hogy megint ennyire direktben hivatkozom -, hogy őt nem motiválja, hogy szar időt fusson egy versenyen. És ezen nem is annyira elgondolkodtam, mint amennyire abban a pillanatban felismertem, hogy engem mennyire igen. (Nem mintha valaha is annyira gyors lettem volna, vagy olyan sokat tudtam volna futni.) Na jó, nem pont az, hogy szar időt fussak a tavalyi két órán belüli 21-emhez képest, hanem az, hogy egyáltalán újra nevezzek, hogy ott zsibongjak a többi hülye között, és a hülye kis játszmáimmal mazsolázzak akármennyi időn keresztül, amíg köztük vagyok. Akkor ismertem fel, amikor olvastam, hogy tényleg mennem kell. Pont leszarom, hogy milyet futok. Nem persze, nem szarom le, de nem érdekel. És ennek, van értelme, esküszöm, én értem.

Aztán felhívtam A Gyógytornászt. (Uszoda helyett, legalábbis egyelőre.) Azért “A”, mert ha beírom a Google-be, hogy “futás gyógytornász”, akkor gyakorlatilag csak őt hozza ki eredménynek. Ami egész pontosan azt jelenti, hogy az első négy-öt találat az övé. Ami SEO és Google helyezkedés, optimalizálás igen véres és zsebremenő témakörében elég komoly dominanciát jelent. Nyilván felhívtam. Csütörtökre nekem időpontom van, a blognak meg egy új bejegyzése lesz. Mondjuk az nem csütörtökre lesz. Mindig dolgozni kell a munkahelyemen. Ezt viszont nem értem.

8 hozzászólás “Szeptember” bejegyzéshez

  1. Akkor Siófokon összefutunk… 🙂
    Mellesmeg ez a szar időt futni egy versenyen, mindig viszonyítás kérdése… és jó viszonyítási ponttal már nem is szar az az idő, legyen az bármennyi is.

    Viszont, ha úgy nézem Zsófi szavait, hogy azért nem megy az ember versenyre, hogy kipipálja, hogy itt is itt voltam, holott éppen baromira azt erőlteti, ami akkor és ott nem megy, akkor teljesen igaza van. 🙂

  2. @regulat: Majd kiíratom a rendszámomra, hogy nemmaratonman 🙂

    A jó viszonyítási pont megvan: elindulni egyáltalán, mert kedvem van és alig várom.

    Zsófi gondolatmenetét nem is az igaz-nem igaz tengely mentén néztem, sokkal inkább csak reflektáltam rá. Azt szerettem volna érzékeltetni, hogy nekem mennyire fontos viszonyítási pontok a blogok, amelyeket szeretek, mert leginkább ti vagytok az én futótársaim. Nem összeméréses viszonyítás ez, sokkal inkább egy párbeszéd, vagy még inkább A közeg, amelyben mint futó létezem. Bennem visszhangot keltett, megmaradt bennem az a mondat, és miatta fogalmaztam meg a saját hozzáállásomat ehhez a kérdéshez. És ez fasza dolog, nekem sokat ad.

  3. A mostani wizz air-en én is mindenféle cél- meg időkitűzés nélkül áltam rajthoz (azon a héten voltam nyaralni, aminek köszönhetően a nagy megmérettetés előtti hét finoman szólva sem optimálisan alakult), aztán az óvatos kezdése után kb. a felénél konstatáltam, hogy menni fog talán ez gyorsabban is, aztán meg 3-4 km-vel a vége előtt hogy basszus ez akár 1:50 alá is bemehet (az én szintemen ez kurva jó), no ott azért már átfogalmaztam az esemény előtti stratégiát. 🙂 Szerencsére össze is jött, ráadásul a nem túl hosszú futóéletem során teljesített addigi két félmaratonnal ellentétben akkor nem is éreztem azt, hogy na köszönöm, csókolom, fasza volt minden, de én innen egy métert sem megyek tovább, legalábbis futva.

    Szóval csak azt akartam mondani, hogy az alatt a nagyságrendileg két óra alatt könnyen meggondolhatja magát az ember, ami az idő érdektelenségét illeti. 🙂

  4. @videkiman: ha ott leszek, vélhetően pont ez fog történni 😀
    Ismerem magam, tudom, hogy mennyire elviselhetetlenül utálnám, ha azon kellene agyalnom, hogy az első két km miatt úszott el egy amúgy elérhető eredmény, tehát előtte nagyon-nagyon igyekszem majd felmérni, hogy reálisan mire vagyok képes.
    Ugyanakkor, biztos, hogy elkap majd a versenyszellem, és biztos, hogy meglesz az a pont, amikor ráerősítek az előre kalkulált tempóra – és éppen ezért valószínű, hogy azt fogom gondolni, hogy bent maradt a pályán egy-két perc.
    Mindenesetre most azért tényleg csak a élmény lenne a legfontosabb cél.

  5. Jólvan srácok, magyarul ha jól vettem ki a kommentekből, nem nem fontos hogy jó időt fussatok, de mégis. 😀

  6. @DSL: Teljesen jól látod, fontos.
    De nem kell feltétlenül PB-nek lennie, ahhoz, hogy jó legyen. 🙂
    …szóval nem annyira fontos. 🙂

  7. @regulat: de mégis ki mondta h csak a PB a jó idő? Én csak azt mondom, hogy ha már elmegyek as versenyre, törekszem a legjobbat kihozni magamból és nem lötyögök meg beszélgetek végig, mert azt edzésen is lehet ingyen. 😉

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.