Nike Vomero 10

Loading

Van ez a Futócuccok – % (webshopok, leárazások) kódnevű Facebook csoport, ami sokkal kevésbé idegesítő hosszútávon, mint a sokszor Coelho spinoff oldalaként működő modorközhely-gyűjtemény futócsoportok (avagy nagy sűrűségben a futóktól is döbbenetes agyfaszt lehet kapni, mert bármennyire kínos, el kell ismerni, attól, hogy valaki fut, még nem lesz automatikusan alkalmas egy önálló, ízlésesen visszafogott, facebook fiók használatra) viszont amely oldal könnyen odavezethet, hogy hirtelen vagy öt pár Salomon terepcipője lesz az embernek – tehát azért érdemes néha szintén nem követni. 

A Black Friday idén engem is beszívott és fél munkanapokat (ilyet soha nem tennék) áldoztam mindazon cuccok nézegetésére, amit nem fogok megvenni. És egész jól bírtam, mert például nem vettem Garmin 920-ast (igaz, mondjuk semennyire nem volt leárazva sehol, ahova odanavigáltam nem munkaidőben), de aztán tényleg annyira odavertem a lábam az Asics GT-2000-ben, hogy oda jutottam, hogy 

1: meg kell kérdeznem Regulatot, hogy a fenébe bír benne futni. TÉNYLEG iszonyat kemény az a cipő!! Nem is a sarkán, hanem elől.

2: mivel csak-csak 200 km-re vagyok attól, hogy szemetet vigyek le meg cicát sétáltassak a nyolcas Vomeroban, kellene vennem egy újat.

És tényleg jó voltam a nemvevésben, mert mire meghoztam a nemsalomoni döntést (te jó ég, sajnálom, ez iszonyú) , vagy három napot vissza kellett tekernem, hogy hol is láttam, hogy Nike akció van. El nem hiszed, de a Nike-nál volt, de most úgy konkrétan a Nike.com/hu oldalon, ahol szerintem még élő ember nem vásárolt ezelőtt soha semmit. 

Most dobtak egy 15%-ot még az akciós cipőkre is, és azt is megígérték, hogy ingyen kiszállítanak mindent. 26-ért lett egy hiába olcsóbb update-nek hirdetett, nálunk legalábbis ezer százalék, hogy az elődjénél drágább cipőm. 150 euró, vagy 44000 forint környékén pöffeszkedik teljes áron amúgy a Vomero 10. És úgy 26000, hogy van rá két év garancia, direktben a Nike-tól. Ez főleg a cipőgyilkosoknak fontos tény. Dani például hónapok alatt, még Az 1000 km előtt siralmassá tudja rágni a pipás cipőit, már kétszer is kapott vadonatúj járgányt.

A legújabb kiadású Vomeroról sok év agyongyalázás után végre újra szuperlatívuszokban beszélnek az általam ismert tesztelőoldalak. A gond sokáig az volt, hogy gyakorlatilag hiába adtak új verziószámot, a cipő évről-évre önmagát ismételte, amivel meg szerintem kifejezetten semmi gond nem lehetett, mert én magam és a hozzám hasonló szőrű, vagy legalábbis hasonló elvárásokkal bíró kétlábúaknak a Vomero tökéletes volt. Mit kell ezen fejleszteni? Egy műsorban hallottam még valamikor Harley Davidson is gyakorlatilag azért lett nyerő anno az Indiannal szemben, mert NEM nyúltak azokhoz a dolgokhoz, amik úgy működtek jól, ahogy voltak. Az Indian állandóan kísérletezgetett, egy csomó dolog nem sült el annyira jól, és egy idő után nem számított megbízható gyártónak. Egyébként életemben nem motoroztam.

Na, de futni, futok, és most úgy tűnik, hogy a Nike-nak valóban volt mit hozzátenni a 10-es verziószámhoz. Azt mondják, MINDEN megváltozott benne, rajta, kívül, belül. Eléggé félve olvastam, mert a fogyasztói társadalmat pörgető cégek muszáj- termékújításairól alapvetően azt gondolom, hogy semennyire nincsenek átgondolva, letesztelve. De azt is mondják, hogy ez az újítás most jól sikerült. Én még mindig félek, mert olyanokat olvasok, hogy “today a firm ride is as desirable a design trait as midsole softness is.

Aztán megbeszélem magammal, hogy új cipő kell, meglátom a jó árat, meg a majdnem szép cipőt. De tényleg. Majdnem szép. Az igazán szép cipők elérhetetlenek a neten, ezt már megtanultam. Vagy nincs méret, vagy készakarva nem árazzák le a legmenőbben kinéző surranókat. 

Szóval lecsekkolom újra. Méret? Rendben. Ár forintban? Bizsereg bőröm. Tetszik? Majdnem. Férfi? Még az is oké. Lenyomom, és a kis cipő, hopp ugrik egyet a kis kosárkába, onnan a bankkártyámra és némi kergetés után a DHL-lel UPS-szel is egymásra találunk.

Tényleg tök korrekt minden. Profi a csomagolás, dobozban a doboz, benne két lap a Nike-tól. 30 napig ingyenes en lehet visszaküldeni, ha csalódnék. 

De nem csalódok. Abban a pillanatban, ahogy felveszem, érzem, hogy ez még talán a Pega 30-nál is jobb lesz, eddig az volt az egyetlen cipő, ami 0 km-től pontosan azt adta, amit én elvárok egy futócipőtől. 

Ez a bújj bele a cipőbe, mint egy zokniba tipusú felsőrész tényleg iszonyat jó, bár mintha egy kicsit szűkebb lenne a lábujjaknál a hely. Lehet ez csak azért van, mert megszoktam, hogy 44 feles cipőben csúszkálok, nem tudom. Annyira azért nem nagy a gond, az új csuka is 44-es (a Pega még 43 feles volt), ráadásul a zoknis felsőrész, habár tartja a lábat, elég flexibilis megoldásnak tűnik. 

De ha egészen őszinte akarok lenni, felőlem olyan műbőr szarok is lehetnének rajta, mint az Asicson, az egyetlen, ami igazán érdekel, az a talpa, a csillapítás, a puhaság, a ruganyosság. Valahol még az is benne van az előbb linkelt tesztben, hogy the Vomero 10 forefoot cushioning is softer than the heel, és ez nekem megint csak igen jó hír, mert iszonyúan igyekszem nem sarokkal érkezni, és pont itt vérzett el leginkább a GT-2000-em. 

Persze mindezt én soha nem fogom tudni igazolni, hogy most softer, vagy nem softer, firm, vagy nem firm, ahogy a többi összetevőhöz sem értek. Egyszerűen csak kimentem benne futni és fasza volt, mert nem vertem oda a lábam.

Az is igaz, hogy új korában (majdnem) minden cipő proféta, aztán 800 km-nél kiderül, hogy már részegen bicsaklik a boka alatt, belülről átszakadt a saroknál  és minden egyes futásnál szétbasz egy zoknit a műanyag merevítő, és egyáltalán: az új mellett, már borzasztó vékonynak tűnik a talpa. Igen, rettenetesen idegesít, hogy a Vomero 8-at sem sem fogom elvinni a bűvös ezresig. Azért 814 km nekem kicsit karcsú, tök mindegy, hogy vszeg sosem fogok venni nem leértékelt cipőt. (Hopp, egy híres utolsó mondat.)

 

 

 

5 hozzászólás “Nike Vomero 10” bejegyzéshez

 1. Pedig nem. 🙂
  Pontosabban szerintem nem, de ezek szerint másképp futunk… Én egyenlőre a GT-2000-est élvezem, igaz az ASICS cipőkből a terepcipőket nyúztam. 3 trabuco, 1 attack, és egy torana. Aszfaltra a 3 sauconi omni és a brooks vapor után jött a GT-2000-es amiben épp csak 200 kilométer van, az meg nálam, még a nem rendszeres használat kategória. Még nem érzem keménynek, de abban igazad van, hogy 500 után jön a vízválasztó…

  Nálam úgy jelentkezik, hogy ötös tempóval futott húsz kilométer után, ha másnap fáj a derekam, akkor a cipő már tartalék státuszt kap, ha tíz kilométer után is, akkor kuka, mert ugye kert nincs így füvet sem kell nyírni. 🙂

 2. Én a Nike cipőimet (Nike Free 4.0 Flyknit) a Polgárnál lévő M3-as Nike Clearance boltban (m3outlet.hu/uzlet/nike-clearance-store) veszem 14-16ezer Ft-ért (a nike.com-on 130 EUR). Ott elég nagy választék van futócipőkből, meg mindenféle futócuccból. Ha arrafelé járnál, nagyon ajánlom.

  A zoknis felsőrészt nagyon meg lehet szeretni, később már furcsa lesz, hogy nem cuppan a lábadra a cipő.:)

 3. @regulat: én ettől amúgy totálisan beteg vagyok, hogy mi legyen a kinyúlt cipőkkel. Iszonyúan sajnálom kitenni őket. A Pegát befogtam civil szolgálatra, de a Sauconyt, meg a dekás cipőmet kitettem. Tudom, hogy új tulaja van mindkettőnek, de még így is durva pazarlásnak érzem.

  @verthed: Az azért elég komoly benzinpénz lenne, ott vásárolni, de ha arra járok, benézek 🙂
  Itt is van outlet, nem is egy, láttam is ilyen helyekről teljesen komoly cipőket, és lehet, hogy fogok is vásárolni outletben. Egyetlen bajom van ezekkel az offline, olcsóbb helyekkel, az esetlegességük. Van, nincs, nincs méretemben, sok idő kimenni, illetve nincs időm kiemenni stb. Ezúttal amúgy féldirektben a legfrissebb kiadásra mentem.

 4. @téglánakgyors: A Trabucot kidobtam, gyakorlatilag már tört a talpa, semmire sem volt használható. A Brooks is a kukában fog kikötni, egyrészt mert már 1300 kilométer van benne, másrészt a felsőrésze a 3M támogatásával van egyben.

  Tulajdonképpen 800-1500 kilométer használat után a cipőim olyan állapotban vannak, hogy fényképről még jól néz ki, de itt-ott szakadt, lyukas… és iszonyatosan büdös (még gyakorló hajléktalanok is elfintorodnak tőle, ha bemelegszik), azaz civil szolgálatra sem alkalmas.

 5. Én pont fordítva vagyok a két márkával, a Nike-val sehogy sem sikerül megbarátkoznom (fáj a lábam órákkal a futások után, ki érti), még most is előveszem néha a régi Asics-et, ami már bőven túl van az ezres határon. Ki persze nem dobom az újat, csak kicsit fura, hogy befáslizott lábbal futok az alapáron 30x ezres cipőben (úgy érdekes módon nem fáj, jobban egyben vannak a szalagok).

  Az utolsó mondat nagy igazság, vesz egyáltalán valaki eredeti áron cipőt? 🙂 Az a baj vele, hogy ha egyszer vettél egy kurva drágát (ez nekem >30k) akciósan, utána már nehezen adod alább. 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.